Kreft og kosthold

En kostholdsblogg for deg som er rammet av kreft

 

 

Grunnprinsippene vi følger

 

 

1. Kutt ut alt av raffinert sukker. Alternativt bruker vi stevia eller kokossukker (kan også bruker agavenektar eller agavehonning).

 

2. Unngå å spis mat som gir rask blodsukkerstigning.  Det vil si å kutte ned på mengde karbohydrater i kosten. Unngå bl.a. juicer, pasta, ris, potet, mais (spis i alle fall fullkornsprodukter). Helst unngå vanlig brød, og i alle fall spise grovt brød (f.eks. proteinbrød). 

 

3. Spis og drikk mat som er rike på antioksidanter. Dette vil kunne bidra til å nøytralisere frie radikaler. Høy konsentrasjon av frie radikaler vil kunne skade cellene våre. Ved å nøytralisere frie radikaler vil man bidra til å forhindre at det oppstår skade på cellene som følge av for mye frie radikaler. 

 

4. Unngå å spise ferdigmat. Tenk at alt du spiser skal være laget av ferske råvarer. Ikke bruk ferdigsupper, sausposer, ferdiglagde fiskeboller m.m. Jeg tror man kommer langt med bare å følge dette prinsippet.

 

5. Spis minst mulig bearbeidet kjøtt, og ha et moderat inntak av rødt kjøtt. Hvitt kjøtt, vilt og fisk anses ikke å være negativt.

 

6. Spis mest mulig økologisk. Ved å spise økologisk unngår man å spise mat som har vært utsatt for sprøytemidler. Sprøytemidler og mat som inneholder sprøytemidler inneholder potensielt skadelige kjemikalier. Selv om det ikke er tilstrekkelig dokumentert at det er skadelig å spise ikke-økologisk mat, mener jeg den potensielle fordelen er så stor at man bør velge økologisk matvarer så langt det lar seg gjøre.

 

7. Spis antiinflamatoriske matvarer (betennelsesdempende). En rekke grønnsaker har betennelsesdempende effekt (bl.a.. asparges, brokkoli, ingefærrot, spinat). Gurkemeie med pepper er også omtalt å ha betennelsesdempende effekt.

 

8. Unngå alkohol. WCRF-rapporten fra 2018 har konkludert med at det er ovebevisende dokumentasjon for at alkoholinntak øker risikoen for diverse kreftformer. Det fins ikke noen nedre grense for inntak før risikoen øker. Et glass rødvin i blandt har vi tenkt er greit, men helst til mat. Rødvin inneholder polyfenolet reservatrol, et antioksidant. Reservatrol anses å virke betennelsesdempende. Dersom man inntar vinen til mat unngår man den største blodsukkerstigningen. Velg helst vin med mindre enn 5 gram sukker per liter.

 

9. Unngå å bruke teflonpanner med riper. Kan avgi skadelige kjemikalier, særlig dersom pannen er fra før 2014. 

 

10. Drikk minimum to kopper grønn te per dag. Det er uungåelig å ikke få i seg noen giftstoffer i løpet av dagen. Grønn te vil virke som en avgiftningskur for kroppen. 

 

11. Synergi. Noen matvarer og vitaminer er ansett å styrke immunforsvaret, andre inneholder stoffer som kan drepe kreftceller, og noen urter skal kunne hindre spredning. Sett sammen måltidene slik at man har et jevnlig inntak av de forskjellige matvarene og krydderne. Det å spise forskjellige gunstige grønnsaker og krydder i samme måltid, vil kunne ha en bedre effekt enn å spise de på forskjellige tidspunkt.

 

Vi har opplevd at det ikke er så enkelt å følge alle rådene vi har lest oss frem til, og i alle fall ikke alltid. Men jo flere positive kostholdsendringer vi klarer å gjennomføre og jo oftere vi klarer å gjøre det, jo bedre. Ingen endringer er forgjeves. 

 

Dette er ikke en uttømmende liste, men grov oversikt over prinsippene vi har valgt å følge.

 

Det vi baserer våre prinsipper på er i all hovedsak bøkene "Selvforsvar mot kreft - ti grep du selv kan ta", "Mat mot kreft" og "Helserevolusjonen - veien til en antiinflamatorisk livstil". Vi har funnet mye inspirasjon og hjelp ved å lese disse bøkene. For en grundigere forklaring på hvorfor vi har valgt å følge ovennevnte prinsipper, vil jeg anbefale deg å lese disse bøkene. 

 

 

 

Galleri