Kreft og kosthold

En kostholdsblogg for deg som er rammet av kreft

Svinefilet med soppsaus, sellerirotpuré og asparges

 

 

 

Du trenger (2 pers):

 

  • 400 g svinefilet
  • 2 fedd hvitløk
  • 50 g østerssopp
  • Et par never frisk timian
  • 1 neve frisk rosmarin
  • 1 pk fløte
  • 1 ts soyasaus
  • 1/2 sellerirot
  • Smør
  • Salt og pepper

 

 

Fremgangsmåte:

 

Sett stekeovnen på 180 grader.

 

Krydre svinefileten med salt og pepper. Smelt 1 ss smør i en jernpanne. Ha i en neve hakket timian og et par knuste hvitløksfedd. Jeg pleier bare å trykke knivbladet mot hvitløken med skallet på. Brun svinefileten på alle sider. 

 

Ha svinefileten over i en ildfastform. Hell smøret over fileten, og ha krydderet og hvitløken i formen. 

 

Sett formen i ovnen i ca 30 min. Bruk steketermometer for best mulig resultat. Ved 68-70 grader er kjernen litt rosa. Skal du ha den helt gjennomstekt må det opp på 76 grader. Jeg pleier å ta den ut rundt 68 grader. Så har jeg aluminiumsfolie over og lar den ettersteke på benken i 10-15 minutter. Da vil kjernetemperaturen gå opp et par grader. 

 

Aspargesen legger jeg i ildfastformen når det ca er 15 minutter igjen av steketiden.

 

Kutt så opp selleriroten i mindre biter. Kok i ca 10 minutter (til den er mør). Hell av vannet før du blander inn 1 ss smør og 1 dl fløte. Bruk en stavmikser eller en potetstapper. Smak til med salt. 

 

Til slutt kutter du opp soppen i mindre biter. Ha smør i en kasserolle, og la soppbitene surre i smøret et par minutter. Ha i et par dl fløte, 1 neve hakket rosmarin, 1 neve hakket timian og 1 ts soyasaus. Smak til med salt og pepper. 

 

Bon apétit!

 

 

 

 

 

 

 

Litt om sopp og kreft:

 

Østersopp, som jeg bruker i denne oppskriften, skal ha vist seg å være effektive mot brystkreftceller og tarmkreftceller.

 

En rekke andre sopper skal ha virkning i kampen mot kreften. En annen relativt lett tilgjengelig og gunstig sopp er shitakesoppen. Både Shitake og østerssopp har jeg funnet på Meny. 

 

Andre sopper som skal være gunstige er portobellosopp (aromasopp) krefttjuke (Chaga), Maitake og Reishi. Krefttjuke, Maitake og Reishi kan være noe vanskeligere å få tak i, men jeg vet de kan bestilles i pulverform fra diverse helsekostbutikker på nett.

 

I orientalsk medisin anses Reishi-soppen som et immunstyrkende middel. Reishi blir i Japan ofte brukt i behandlingen av noen kreftformer, med god virkning. Reishi skal også ha dokumentert effekt mot bivirkninger etter cellegift og strålebehandling. 

 

Både shitake og maitake inneholder lentinan, AHCC og andre stoffer som skal være positivt for immunforsvaret. Sopp inneholder ofte mye beskyttende antioksidanter. 

 

 

Kilde: Boken "Selvforsvar mot kreft - ti grep du selv kan ta" av lege Øyvind Torp