Kreft og kosthold

En kostholdsblogg for deg som er rammet av kreft

Stekt torskefilet med krydret blomkålris og dampet spinat

 

En ting som er viktig for mange hva gjelder matlaging, er at det er enkelt og at det ikke tar for lang tid. Nå ønsker jeg å dele en god og enkel torskerett som er gjort i en fei; Stekt torskefilet med krydret blomkålris og dampet spinat. Den tar kort tid å lage, og smaker kjempegodt! Retten inneholder lite karbohydrater (og dermed lite glukose kreftceller kan næres på) og mye gunstige råvarer.

 

 

Til 2 pers trenger du:


Torsk

400 g torskefilet

2 ss ekte smør

Litt salt

Pepper

 

Krydret blomkåris

1 blomkål

2 ts estragon

2 ts gurkemeie

2 ts persille

3 ss olivenolje

Litt sitron

Litt salt og pepper

Mandler

 

Dampet spinat

1 pk spinatblad

2 ss ekte smør

2 stk hvitløksfedd

 

Dersom du ikke har brukt gurkemeie i matlaging tidligere, er det greit å være obs på at gurkemeie setter farge på benkeplater og andre ting.

 

Fremgangsmåte

 

Sett stekeovnen på 200 grader. Del blomkålen i buketter og ha dem i en foodprosessor eller rasp dem på et rivhjern. Strø blomkålen utover en ildfast form. Ha olivenoljen, krydderet og litt sitron over blomkålrisen. Rør det sammen. Sett formen inn i ca. 10 minutter. 

 

Når blomkålrisen står i ovnen rekker du å gjøre ferdig fisken og spinaten. Krydre fisken med salt og litt pepper. Brun smør i en jernpanne (ev. teflonpanne uten riper) før du har fiskefileene i. La de steke noen minutter på hver side, avhengig av tykkelse på fisken. Være obs på å ikke overstek fisken.

 

Så tar du smør i en kasserolle eller panne med lokk. Knus hvitløken og rør inn i smøret. La hvitløken og smøret surre i ca 1 minutt før du har i posen med spinat. La spinaten dampe under lokk på svak varme i et par minutter. Rør rundt noen ganger. 

 

Til slutt hakker du (med kniv eller i en foodprosessor) et par never mandler for å ha på toppen. 

 

 

 

For de av dere som er interessert i å lese hva som gjør denne retten gunstig i kampen mot kreften:

 

Fisk er gode kilder til vitamin B, jod og selen. Mager fisk som torsk, inneholder nesten dobbelt så mye jod som i fet fisk. Iht. WCRF-anbefalingene fra 2018 bør man spise mindre rødt og bearbeidet kjøtt. Fisk derimot ser ut til å være nøytral hva gjelder kreftrisiko. Det å velge fisk til middag forran rødt kjøtt eller bearbeidet kjøtt vil være gunstig. 

 

Blomkål inneholder blant annet salvesteroler (et plantestoff), som har vist seg å være gunstige for å bekjempe kreftceller. Salvesteroler kjenner igjen et enzym (CYP1B1) som finnes i kreftceller, og ødelegger dem. 

 

Både gurkemeien (sammen med pepper) og hvitløken er mat som hemmer NF-Kappa B, som er en betennelsesskapende substans som skilles ut av kreftcellene. Denne substansen er kreftceller avhengig av. Ved å hindre tilgangen har jeg forstått det slik at kreftcellene vil ha et mer ugunstig miljø å leve i, og evnen til å spre seg vil følgelig bli dårligere. 

 

Kreftceller må ha tilgang til blod for å overleve og spre seg. En kreftsvulst må ha ekstra tilgang til blodårer, og lurer derfor kroppen til å danne ekstra blodårer. Det er mulig å spise mat for å gjøre det vanskeligere for kroppen å danne disse ekstra blodårene. Olivenolje, hvitløk, gurkemeie, og persille kan bidra til å forhindre dannelse av nye blodårer. 

 

Mandler har lavt innehold av karbohydrater, men er rike på fett, proteiner og fiber. Mandler har også et høyt innehold av magnesium og er en fantastisk kilde til antioksidanter (hjelper mot oksidativt stress, som kan medføre kreftsykdom). 

 

Spinat er en fantastisk vitaminbombe. Inneholder blant annet mye vitamin A, C, B6, jern og kalsium. Dersom kroppen din får det den trenger av vitaminer vil immunforsvaret bli bedre. Vitamin C er gunstig for øke antallet av hvite blodceller. 

 

De aller fleste kreftformene er avhengig av glukose for å leve og spre seg i kroppen. Retten inneholder lite karbohydrater, som betyr at retten er gunstig for å forhindre at kreftcellene får tilgang til glukose. 

 

Kilder til informasjon er bøkene "Selvforsvar mot kreft - ti grep du selv kan ta" og "Mat mot kreft".