En julefavoritt for mange, inkludert meg selv, er Sarah Bernhard. I år måtte jeg dermed forsøke å lage kaken uten sukker. Jeg syns kaken ble skikkelig god, og et godt alternativ for de som ikke ønsker å spise sukker. Mannen min sa til og med at han syns den var bedre enn den originale Sarah Bernhard!
Mandelbunn
200 g mandler
2 ts bakepulver
3 eggehviter
50 g kokosblomstsukker
Sjokoladekrem
250 g mykt smør
150 g sukrin melis
3 stk eggeplommer
1 egg
2 ss kakao
2 ts vaniljepulver
Sjokoladeglasur
100 g sukkerfri sjokolade (i alle fall sjokolade med minst 70% kakaoinnhold)
2 ts kokosolje (uten kokossmak)
Fremgangsmåte
Kjør mandlene i en foodprosessor (ev. bruk en kvern). Bland mandlene og bakepulveret.
Pisk eggehvitene med en mikser til de er stive. Tilsett kokosblomstsukkeret og pisk et par minutter til. Vend inn mandlene og fordel røren i en ildfastform (ha i bakepapir eller smør formen). Jeg brukte en form på 20 cm x 30 cm.
Stek mandelbunnen midt i ovnen på 175 grader i ca 20 minutter. Avkjøl bunnen.
Pisk smør og sukrin melis til en lufting krem. Tilsett eggeplommene og det hele egget. Rør inn kakao og vaniljepulveret.
Når mandelbunnen er kald smører du sjokoladekremen ut over bunnen. Sett kaken kjølig mens du lager sjokoladetoppingen.
Ha sjokoladebiter og kokosoljen i en bolle. Sett bollen i en kjele med varmt vann. Når oljen og sjokoladen har smeltet rører du de sammen. Så heller du sjokoladen over kaken (pass på at sjokoladen ikke er for varm). Sett kaken kaldt til sjokoladeglasuren stivner.
Del gjerne kaken opp i mindre biter og frys ned eller sett kjølig. Kakebitene kan serveres kort tid etter at de blir tatt ut av fryseren.
Dersom du ønsker enda mindre sukrin melis antar jeg det går helt fint å bruke 100 g.
Det er også mulig å lage mandelbunnen med dadler som søtning. Dersom du prøver en alternativ måte å lage kaken på, gi meg gjerne beskjed hvordan den ble.
Håper det smaker!
- Line Isabell