Kreft og kosthold

En kostholdsblogg for deg som er rammet av kreft

Gulrot- og søtpotetsuppe

 

 

På kalde høstdager som nå syns jeg det er godt med en varm suppe. Supper passer ofte like godt til lunsj, middag eller forrett. Denne gulrot- og søtpotetsuppen syns jeg er skikkelig god, og full av gunstige ingredienser.

 

 

Du trenger (2 pers): 

 

1 søtpotet

3 stk gulrøtter

3 stk hvitløksfedd

3/4 chili

1 løk

5 ss olivenolje

1/2 ts cayennepepper

1 ts malt gurkemeie (ev. fersk)

2 1/2 ts malt ingefær (ev. fersk)

1 ts paprikakrydder

750 ml kyllingkraft 

2 stk limeblader (ev. litt lime)

250 ml kokosmelk

Litt salt

 

Bruk mest mulig økologiske råvarer.

 

 

 

Fremgangsmåte:

 

Ha oljen i en jerngryte sammen med grovhakket løk, chili og krydder. Knus hvitløken og ha i gryten. Varm opp forsiktig. La det surre i et par minutter.

 

Ha i kyllingkraften, limebladene, hakkede gulrøtter og søtpotet. Jeg bruker hjemmelaget kyllingkraft. La suppen putre til grønnsakerne er møre, ca 20 minutter. 

 

Så har du i kokosmelken. Smak til med salt. 

 

Til slutt kjører du stavmikseren rett i gryten. Vær obs på at det kan sprute litt og at gurkemeie kan lage flekker på kjøkkeninnredningen som er vanskelig å få bort.

 

Bon appétit!

 

 

 

Hva er bra med denne suppen i kampen mot kreften?

 

Alle former for løk anses å være sunt. Lege Øyvind Torp har i boken "Selvforsvar mot kreft" rangert løk (hvitløk, vanlig løk, sjalottløk, purreløk) som den mest effektive grønnsaken i kampen mot kreften. Å knuse hvitløken skal være gunstig for å frigjøre aktive molekyler. 

 

Gurkemeie skal både kunne hemme utviklingen av nye blodårer (som kreftceller er avhengig av for å utvikle seg), få kreftceller til å drepe seg selv (apoptose), og beskytte normale celler mot den tunge kreftbehandlingen (stråling og cellegift). For at gurkemeie skal tas best opp bør den inntas med pepper (her har jeg brukt cayenepepper, og slik vi har forstått det skal det fungere minst like bra). Ingefær har noe av den samme betennelsesdempende virkningen, og er særlig gunstig i kombinasjon med gurkemeie. Jeg bruker ofte gurkemeie og ingefær i oppskriftene mine da det skal være gunstig å innta daglig. 

 

Olivenolje skal hjelpe til med opptaket av de viktige næringsstoffene, samt at det er en fin måte å få i seg sunt fett. Olivenolje er rik på antioksidanter (fenoler), og skal være særlig gunstig for å forebygge kreft i livmoren, tarmkreft og brystkreft. 

 

Torp skriver at gulrot har vist seg å blant annet hindre vekst i hjernesvulster (gliomer). Chili inneholder blant annet A-vitamin og lykopen, som skal virke stimulerende for immunforsvaret. 

 

Det meste av informasjon er hentet fra boken "Selvforsvar mot kreft - ti grep du selv kan ta" av Øyvind Torp.