Kreft og kosthold

En kostholdsblogg for deg som er rammet av kreft

dårlig immunforsvar

 

Før mamma gjennomførte den sjette cellegiftkuren var verdien av de hvite blodcellene faretruende lave. Det vil si at immunforsvaret var dårlig. Blir verdien for lav vil hun ikke kunne få cellegift. Vi fryktet at de kom til å falle enda mer opp mot kur nummer syv.

Det er en rekke matvarer man kan spise som skal ha positiv betydning for immunforsvaret. Mamma skrev dermed en liste over noen matvarer hun skulle ha ekstra fokus på å spise de to ukene frem til neste blodprøve og forhåpentligvis ny kur:

 

 

 

Ny prøve ble tatt to uker senere. Verdiene hadde heldigvis blitt betydelig bedre, og var nå innenfor referanseverdiene. Takk og lov. Om det skyltes maten eller andre faktorer vet vi ikke, men vi tenker maten i alle fall ikke kan ha gjort skade. Nå har mamma akkurat gjennomført sin syvende cellegiftbehandling. Nå håper vi så inderlig at giften tar knekken på kreften. Vi har trua!

 

 

 

Mamma som får sin syvende cellegiftbehandling.

 

 

Øyvind Torp skriver i boken "Selvforsvar mot kreft" at vitamin B, C, D, E og K er viktig for å ha et godt immunforsvar. I tillegg pressiserer han at det er viktig med fysisk aktivitet og at man ikke har en stressende hverdag (stress kan øke betennelse i kroppen, som igjen er negativt for immunforsvaret). Her kommer en liten oversikt over hvilke matvarer man bør fokusere på å spise for å få i seg vitamin C, D, E og K:

 

Vitamin D: Sol er en viktig kilde, men vi i Norge får nok for lite sol. Det er dermed gunstig at vi tar tran eller tilskudd av D-vitamin. Ellers er det viktig å få i seg en del fisk.

 

Vitamin C: Sitrusfrukter, kiwi, jordbær, solbær, paprika, brokkoli, sponat, nyper, kålrot og tomat.

 

Vitamin K: Særlig mye av i gjærede grønnsaker, lever og i vellagrede oster.

 

Vitamin E: Solsikkekjerner, pinjekjerner, multer, mandler, valnøtter, paprika, tyttebær

 

 

- Line Isabell